Energie krijgen in je lichaam

 

Voorafgaand aan iedere willekeurige beweging van het lichaam is er een gedachte en een intentie tot beweging. De aard van de gedachte is van doorslaggevend belang voor de benadering van de beweging of taak. Bijvoorbeeld: wanneer we denken dat de actie inspannend of moeilijk voor ons zal zijn, of erger nog, wanneer we denken dat we iets niet zullen kunnen, dan voelen we ons gespannen, waardoor de energiestroom wordt geblokkeerd. Onze gedachten bepalen de kwaliteit van de energie die we in een beweging leggen en zijn daarom verantwoordelijk voor het al dan niet slagen van die taak.

 

Ons lichaam geeft bovendien soms zelf negatieve signalen en beelden door aan het begin van een nieuwe taak. Als dat zich vaak herhaalt, worden die negatieve gedachten en resulterende spanningen deel van ons, waardoor wij ze niet meer opmerken. Het gevolg is dat wij dikwijls voor een bepaalde beweging veel meer inspanning en veel meer spierkracht  gebruiken dan nodig.

 

Op een bepaald moment hebben we een taak als moeilijk beschouw en we voelen nu nog spanning. Spanning vereist grote hoeveelheden energie; spanning is een soort ‘zwart energiegat’ . nu bij het lezen van dit hoofdstuk, is er een bepaald deel in uw lichaam onnodig gespannen: uw kaken, handen, schouders, uw maag? Deze extra inspanning van de spieren is echter onnodig om dit hoofdstuk te kunnen lezen. Spanning blokkeert de vrije stroom van energie in ons lichaam en blokkeert de afvoer van afvalproducten en toxinen.

 

Een verhoogde spierspanning, behalve dat die veel energie verbruikt, heeft een verhoogde productie van afvalstoffen tot gevolg. Bij een blokkade van de afvoer van energie uit dat gebied houden de spieren de toxinen vast, waardoor ze nog harder worden.

In een gezond lichaam worden toxinen afgevoerd via het lymfestelsel. Dit systeem heeft geen eigen spierkracht, maar is afhankelijk van spiermassage zoals bij beweging en training.  

 

Gespannen spieren verliezen in de loop der jaren geleidelijk hun elasticiteit en er treedt bindweefsel op, wat nadelig is voor de werking van het lymfesysteem. Een combinatie van spanning, bindweefselachtige spieren en gebrek aan beweging leidt dus tot een vermindering van toxineafvoer, waardoor het lichaam traag wordt en op den duur zelfs ziek; doordat het lichaam zichzelf letterlijk vergiftigt. Ingesleten gewoonten afleren vereist geduld; eerst moeten we een gevoel en bewustzijn ten aanzien van ons lichaam ontwikkelen en hoe we ons lichaam gebruiken.

 

Het belangrijkste gereedschap dat ons hierbij ter beschikking staat is onze fantasie; ik noem dit ons innerlijk oog. De beelden die we in gedachten oproepen terwijl we werken of trainen, beïnvloeden onze energie, kracht en ons welbevinden. Doe deze eenvoudige oefening eens: visualiseer het begrip kracht en het begrip inspanning. Hoogstwaarschijnlijk zult u een gespannen of samengebalde beweging ‘zien’: een dichte vist is kracht, een gefronst voorhoofd inspanning. Dit is een beeld van kracht dat ons dikwijls wordt voorgehouden en dat we voor onszelf aannemen. Toch zijn er andere beelden om kracht te visualiseren. In oosterse bewegingsfilosofieën bijvoorbeeld, worden beelden van kracht verbonden met een ontspannen, soepel lichaam dat gebruikmaakt van buitenwaarts gerichte energiestromen en van de natuurlijke impuls van het  gewicht van het lichaam. De geest is open en helder, maar gefocust op de naar buiten gerichte energie. Dit is een toestand waarin het lichaam opgewassen is tegen iedere eventualiteit.            

                                                                                                   

Stel uzelf nu voor dat de energie in uw lichaam stromend water is en uw lichaam een pijpleiding. Het water vindt zijn oorsprong in een bron en stroomt, op zijn weg naar een volgende bestemming, door uw lichaam. Als een rivier stroomt het water voortdurend weg van de bron, blijft steeds water, maar verandert voortdurend van aard. Soms is het beweeglijk en lijkt het op kwikzilver, soms kalm en soms gewelddadig, krachtig. Wanneer de leiding zwak is, dichtgeslibd of lek op verschillende plaatsen, of andere gebreken vertoont, is de waterstroom onderbroken en zal de stroom zijn kracht verliezen.  Maar wanneer het kanaal vrij van obstakels is, kan het water er vrijelijk doorheen stromen. Door ons lichaam te ontwikkelen en dit kanaal te verstevigen kunnen we de kracht  van het water indammen en met kracht meegaan.    

                                                                                                                      

Nu terug naar het beeld van zojuist: het gefronste voorhoofd of de gebalde vuist. Probeer het verschil in energie van deze twee tegengestelde bewegingen te voelen. Voelt u hoe de energie in de samengebalde beweging beperkt is, naar binnen gericht, zonder stroming? Het centrale punt van de samengebalde beweging ligt binnenin, is naar zichzelf gericht en blokkeert de vrije stroom. Hier is geen kanaal waar de energie ongehinderd doorheen kan stromen. De energie wervelt maar rond binnen dit afgesloten kanaal en verdampt in zichzelf. Het lichaam is zonder energie. Samengetrokken bewegingen blokkeren de energiestroom. Ze zijn star en niet in staat te reageren op welke omstandigheid ook. Samengebalde energie is snel op. Doe de volgende oefening samen met iemand: ga rechtop staan, de voeten iets van elkaar. Bal uw vuist. Houd de vuist rechtop, de duim bovenop. Strek uw arm voorwaarts, net onder het niveau van uw schouder, zonder het ellebooggewricht te blokkeren. Vraag uw partner te proberen uw arm te buigen door uw vuist naar uw schouder te duwen en uw arm te buigen. Uw partner houdt hierbij met één hand uw pols of onderarm vast en begint van daaruit te duwen. Verzet u zo hard u kunt, gebruik al uw kracht. Na een paar keer zal het uw partner lukken.   

                                                                                                                                                     Strek nu uw arm net als zojuist, houd uw arm gestrekt op dezelfde hoogte en maak een verticale vuist. Maar dit keer opent u uw hand en ontspant u bewust uw arm. Uw hand en arm moeten geënergetiseerd aanvoelen, maar zonder spanning. Blokkeer nu ook het ellebooggewricht niet. Belangrijk is dat u uw voorstellingsvermogen inschakelt en op de volgende beelden gericht houdt.  Uw schouder en arm zijn een soort kanaal en water kolkt over en door uw schouder heen, over uw arm en door uw vingers. Stuur het water van u af en zie het wegvloeien in de verte. Richt uw innerlijk oog op de stroomrichting van het water, door u heen, de verte in. Vraag uw partner om opnieuw te proberen uw geopende hand naar uw schouders te duwen door tegen uw pols of onderarm te duwen. Probeer u hiertegen niet te verzetten door aanspanning van uw spieren; concentreer u louter op de richting van de stroom. Uw arm moet krachtig en ontspannen aanvoelen.                            

 

Wanneer uw stijf wordt, stop dan even, schud uw arm krachtig uit en probeer opnieuw de beelden  en sensaties op te roepen. Als u dit op de juiste manier doet, zal uw partner uw arm niet kunnen buigen.   

                                                                                                                                                                   

Als het uw partner wel lukt om uw arm te buigen, probeer het dan opnieuw. Misschien werden uw gedacht afgeleid van het wegstromende water  door wat uw partner deed of door zijn of haar gezichtsuitdrukking tijdens de oefening. Slaagt u er eenmaal in om uw gedachten te concentreren op het wegvloeiende water, dan is uw stromende energie altijd veel krachtiger dan de gespannen pogingen van uw partner. Stel u eens voor hoe sterk we zouden zijn als we dit zachtaardige beeld zouden toepassen in al onze dagelijkse bezigheden. Alle oefeningen in dit boek maken gebruik van dit ‘stromend- waterprincipe’. Het ‘water’ wordt in de oefeningen dikwijls ‘energie’ genoemd. U kunt eventueel ook een andere vorm van energie opriepen, bijvoorbeeld helder licht, maar het vloeiende karakter van waterenergie is een toepasselijker beeld bij beweging en oefening. Dit beeld houdt het lichaam open en ontspannen en heeft tegelijkertijd reinigende eigenschappen om de toxinen uit het lichaam af te voeren. Door de reusachtige kracht van ons voorstellingsvermogen te gebruiken bij onze oefeningen en bezigheden, kunnen we ons lichaam transformeren.

 

We kunnen zo een krachtig, beweeglijk en evenwichtig lichaam vormen dat ons goed dient.

                                                  

Het hele universum bestaat uit beweging en energie. Energie is overal om ons heen, een oneindige bron. Door de voorbereidende Energiefonteinoefeningen leren we hoe we onszelf moeten openstellen voor deze energie en met name voor het energieveld dat ons lichaam direct omgeeft. De oefeningen zullen ons vermogen om naar ons lichaam te luisteren bevorderen, spanningen en blokkades opheffen en ons lichaam ‘openen’ zodat het toegankelijk wordt voor een grotere energiestroom. Door te leren hoe we toegang kunnen krijgen tot de oneindige bron van universele energie, hervinden we de vitaliteit die ons van nature toebehoort.

 

Voorbereidende energie oefeningen

 

Energie krijgen

Het energieveld

Het staan

Het lichte staan

Energie lichaam met dagelijkse programma

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Home.
Gratis proefles .
Personal trainer .
Voedingsadvies.
Aanbiedingen.

Energie krijgen

Alles voor een gezonde levenstijl in regio Den Haag.

Offerte aanvragen
Bewegen en sporten
Hoe afvallen op een verantwoorde manier
Meer energie

 

Vraag en antwoord

 

Koolhydraten helemaal weglaten?

Eiwitten versus koolhydraten

Vet verminderen in het lichaam

De oorzaak van overgewicht

Waarom is het moeilijk afvallen

De insulinepiek

Stofwisseling verhogen
De basisprincipes van afvallen
Wel of geen tussendoortjes?

Snacks wanneer wel wanneer niet?

Light producten

Drie eenvoudige stappen naar een beter lichaamsbewustzijn.

Wijn

Koekjes en gebak
Chips

Chocolade

Lekkere trek

Troosteten

Suiker

Frisdranken en vruchtensappen
Alcohol

Uw bord hoeft niet leeg
Begin niet aan crashdiëten

Dieetclubs en groepen

Genieten van salades
Groenten eten

Fruit als tussendoortje

Granenbrood
Ontbijtgranen
Pasta
Mager vlees

Gewicht verliezen met gewichten

Vet verliezen

Calorieverbuik bij krachttraining

Plattere buik

Minder lichaamsvet

Betere lichaamssamenstelling

Spieren menselijk lichaam
Spieren trainen

Slim Belly

Spiermassa opbouwen

Spieren kweken

Sterker worden

Spieren voor spieren

Vrouwenkracht

Lichaamstype

Krachttraining oefeningen

krachttraining apparaten

Ademhalen

krachttraining schema

Stretching

Cooling down

Warming up oefeningen

Taille meten

Vetpercentage berekenen

BMI berekenen

Ideale gewicht berekenen

Trainingschema fitness

Schouderoefeningen

Billen trainen

Kuitspieren trainen

Borstspier oefeningen

Armspieroefeningen

Rug oefeningen

Workout

Been oefeningen

Oefeningen heup

Sportkleding

Bootcamp