Welk lichaamstype heeft u?

 

Wetenschappers verwijzen naar een lichaamstype als het somatype. Het somatypesysteem dat William Sheldon in de jaren 1950 opgesteld heeft, wordt wereldwijd gebruikt, hoewel het vaak al te eenvoudig voorgesteld wordt. Sheldon definieerde op basis van de relatieve dominantie van bepaalde lichaamskenmerken drie somatypen. Endomorfie verwees naar rondheid, mesomorfie naar musculariteit en ectomorfie naar lineariteit. Hij hanteerde een schaal van 1 tot en met 7 voor elk type om een algemene score te geven. Zo verwees een score Van 1 -7-1 naar een extreem mesomorf persoon.

 

Tegenwoordig gebruiken mensen het systeem om de ene persoon als ectomorf te omschrijven, en de andere als endomorf. Maar als het echt zo eenvoudig was, zou een endomorf persoon die veel vermagert dan niet ectomorf worden? Lichaamstypering is alleen zinvol als het onveranderlijke lichaamskenmerken weerspiegelt, zoals de verhouding van uw schouderheupbreedte of de lengte van uw beenderen. Sheldons lichaamsbeweging is niet de enige methode.

 

Een ander systeem verwijst naar klierdominanties, waarbij het schildklier-type in de plaats van het ectomorfe komt, het bij nier-type het mesomorfe vervangt, en het hypofyse-type de positie inneemt van het endomorfe. Dit systeem van lichaamsbeweging introduceert een vierde categorie die alleen voor vrouwen geldt: het gonade-type dat geassocieerd wordt met de stereotiepe peervormige vrouw - smalle schouders en brede heupen. Ongeacht het gebruikte systeem, bezitten weinig personen exact alle kenmerken van een bepaald type - maar we hebben wel meer kenmerken van het ene dan van het andere type.

 

Hier volgen de klassieke kenmerken die doorgaans geassocieerd worden met elk type van dominantie:

 

Endomorf

 

Peervormig - smalle schouders in verhouding tot de heupen rond, zacht. Korte ledematen, lange borst. Korte musculatuur. Als u uw duim en middelvinger rond de pols van uw andere arm brengt en de vingertoppen elkaar niet raken, dan bent u misschien van het endomorfe type. Denk aan een trapezium.

 

Mesomorf

 

Brede schouders, brede borst, smalle taille en musculair met lange romp.

Meestal goed geproportioneerd. Driehoekige lichaamsbouw (schouders breder dan heupen). Bouwt gemakkelijk spiermassa op. Als u uw duim en middel- vinger rond de pols van uw andere arm brengt en de vinger- toppen raken elkaar net, wijst dit op een dominantie van mesomorfie. Visualiseer een omgekeerd trapezium.

 

Ectomorf

 

Kort bovenlichaam, lange armen en benen, lange, smalle voeten, en heel weinig vetopslag. Dit lichaamstype heeft een smalle borst, smalle schouders en lange, dunne spieren. Smalle botten als u uw duim en middel vinger rond de pols van uw andere arm brengt en de vingertoppen elkaar overlappen, dan bent u waarschijnlijk van het ectomorfe type. Denk aan een rechthoek (weinig taille).

 

Hoe beïnvloedt uw lichaamstype uw training?

 

Nu weet u misschien welk type u bent, bijvoorbeeld mesomorf, maar wat betekent dat voor uw training? Want deze kennis is alleen waardevol als u weet wat u ermee kunt doen. In dit verband werd al heel wat onzin geschreven bijvoorbeeld dat endomorfe typen zich moeten richten op aerobe oefeningen terwijl ectomorfe vrouwen minder aerobe oefeningen moeten doen en meer met gewichten moeten trainen. Maar dit soort advies gaat totaal voorbij aan de gezondheid van het hart en het belang van een evenwichtig programma. Het impliceert namelijk dat u een magere endomorf of geen zwaarlijvige 8 ectomorf kunt zijn, wat absoluut het geval niet is.

 

Een klassieke illustratie hiervan is de gedachte dat het voor een peervormige endomorf 'moeilijk' is om spieren bij te kweken, vooral in het onderlichaam. Maar een bredere bouw - schouders of bips - wijst op een groter potentieel voor spierontwikkeling, want het oppervlaktegebied van de spier moet groter zijn om de grotere afstand te overbruggen tussen zijn aanhechtingspunt en de insertie. Omdat lichaamsvet vooral aanwezig is rond het bekken buikstreek, heupen, billen of dijen, kan een bredere bekkenomvang ook meer vet opslaan. Dat verklaart waarom een endomorfe vrouw meer neiging vertoont om lichaamsvet op te slaan.

 

Vraag en antwoord

 

Gewicht verliezen met gewichten

Vet verliezen

Calorieverbuik bij krachttraining

Plattere buik

Minder lichaamsvet

Betere lichaamssamenstelling

Koolhydraten helemaal weglaten?

Eiwitten versus koolhydraten

Vet verminderen in het lichaam

De oorzaak van overgewicht

Waarom is het moeilijk afvallen

De insulinepiek

Stofwisseling verhogen
De basisprincipes van afvallen
Wel of geen tussendoortjes?
Spieren menselijk lichaam
Spieren trainen

 

 

 

 

 

 

 

Home.
Gratis proefles .
Personal trainer .
Voedingsadvies.
Aanbiedingen.

Lichaamstype

Alles voor een gezonde levenstijl in regio Den Haag.

Offerte aanvragen
Bewegen en sporten
Hoe afvallen op een verantwoorde manier
Meer energie

 

Vraag en antwoord

 

Koolhydraten helemaal weglaten?

Eiwitten versus koolhydraten

Vet verminderen in het lichaam

De oorzaak van overgewicht

Waarom is het moeilijk afvallen

De insulinepiek

Stofwisseling verhogen
De basisprincipes van afvallen
Wel of geen tussendoortjes?

Snacks wanneer wel wanneer niet?

Light producten

Drie eenvoudige stappen naar een beter lichaamsbewustzijn.

Wijn

Koekjes en gebak
Chips

Chocolade

Lekkere trek

Troosteten

Suiker

Frisdranken en vruchtensappen
Alcohol

Uw bord hoeft niet leeg
Begin niet aan crashdiëten

Dieetclubs en groepen

Genieten van salades
Groenten eten

Fruit als tussendoortje

Granenbrood
Ontbijtgranen
Pasta
Mager vlees

Gewicht verliezen met gewichten

Vet verliezen

Calorieverbuik bij krachttraining

Plattere buik

Minder lichaamsvet

Betere lichaamssamenstelling

Spieren menselijk lichaam
Spieren trainen

Slim Belly

Spiermassa opbouwen

Spieren kweken

Sterker worden

Spieren voor spieren

Vrouwenkracht

Lichaamstype

Krachttraining oefeningen

krachttraining apparaten

Ademhalen

krachttraining schema

Stretching

Cooling down

Warming up oefeningen

Taille meten

Vetpercentage berekenen

BMI berekenen

Ideale gewicht berekenen

Trainingschema fitness

Schouderoefeningen

Billen trainen

Kuitspieren trainen

Borstspier oefeningen

Armspieroefeningen

Rug oefeningen

Workout

Been oefeningen

Oefeningen heup

Sportkleding

Bootcamp